top of page

Flettestrikk -til glede eller besvær?

Jeg har de siste årene designet plagg til voksne og barn med hovedvekt på fletter og struktur.

Jeg får ofte spørsmål om flettestrikk er vanskelig, om det er krevende å lære seg og om jeg kan ha kurs og veiledning i forskjellige flette-teknikker.


Kallenavnet "flettedronninga" dukker stadig opp i "feeden" min. Kanskje ikke så rart med tanke på hvor mye fletter jeg strikker. Bare ta en titt på Instagram. Jeg elsker flettestrikk, mest fordi jeg liker utseende på fletter, men også fordi det er utfordrende og spennende.

Verktøy

Riktig verktøy er viktig for å få en god opplevelse med strikketøyet og flettestrikken. For å gjøre jobben

lettere anbefaler jeg både maskemarkører og flettepinner. Mange fletter kan lett strikkes uten flettepinne, men det er likvel lettere å "holde styr på fletten" med en flettepinne.


Flettestrikk er egentlig bare flytting av masker. Du flytter maskene foran eller bak arbeidet, for å endre rekkefølgen på maskene. Noen fletter krever bare flytting av masker bak arbeidet, mens andre krever at du både flytter de bak arbeidet og foran arbeidet.

Maskemarklører brukes for å markere noe i arbeidet. Jeg bruker de mellom hver flette, mest for å være obs på hvor jeg er i diagrammet. Du kan også bruke maskemarkører for å markere starten på arbeidet. Jeg bruker fremgangsmarkører (som er maskemarkører som kan åpnes og lukkes) for å merke av hvor jeg flettet i arbeidet, dersom jeg syns garnet gjør fletten vanskelig å lese.

Garnvalg

Riktig garn-valg er også viktig når det kommer til flettestrikk. Mest fordi garnvalget ditt er

avgjørende for utrykket i fletten. Den samme fletten kan se veldig forskjellig ut i forskjellig garn. Jo mørkere garnfarge jo mer forsvinner strukturen i fletten. Jo glattere garn jo mer viser fletten igjen.

Pass på strikkefastheten din når du strikker plagg med fletter. Legger du selv til en flette på et mønster, husk at flettene trekker mer garn og strammer inn plagget en god det.


På bildene under her ser dere samme fletten i tre veldig forskjellige garn. Luen er strikket i Merinoull fra Sandnes Garn mens genseren er strikket i en tråd Isager Silk Mohair og en tråd Isager Alpacka 2. Jakken er strikket på pinne 8 i Easy fra Sandnes. De flettes likt, men likevel er flettene hel forskjellig.

Her ser du en kort video av hvordan denne fletten strikkes:

Vil du at jeg skal komme å holde flettekurs hos deg? Da er det bare å sende en mail til design@floetre.com.

1 180 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Produkter